Moje ime je Amer Jerlagić i skupio sam dosta znanja, iskustva i dobrih priča za 51 godinu svog života. Nastavljam da učim i da se borim. Želja mi je da, uz Vašu pomoć napravimo PROBOJ ka boljem životu i napretku svih nas u Bosni i Hercegovini. Zaslužili smo to.

Brzo nakon što sam završio Elektrotehnički fakultet u Sarajevu ušao sam u svijet elektroprivrede gdje sam i danas suvlasnik i direktor preduzeća za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora SHPP d.o.o.

Prije uspona u karijeri, u periodu od 1992. – 1996. godine bio sam pripadnik Armije Republike BiH gdje sam, kao jedan od najmlađih oficira 4. Korpusa ARBiH, činovan nadkapetanom. U ratnom Sarajevu moralo se naći i vremena za ljubav, te sam se oženio 1995. godine suprugom Aidom. Aida i ja smo dugo bili poznanici, a onda je sudbina umiješala prste. Imao sam određene probleme sa zdravljem i morao sam na pretrage u Sarajevo gdje je, na jednom „derneku“ uz čaj od kamilice, počela naša veza. I danas je ona moj najveći oslonac. Aida je završila Nastavnički fakultet i Postdiplomski četverogodišnji edukacijski program iz dječije i adolescentne integrativne psihoterapije i trenutno radi kao profesorica razredne nastave.

Profesionalnu karijeru započeo sam u Elektroprenosu – Pogon Mostar davne 1996. godine. Potom sam bio dio Elektrodistribucije Mostar, direktor Elektrodistribucije Sarajevo, te Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH. Radio sam na realizaciji velikih projekata, poput projekta pripreme izgradnje HE. Usavršavao sam se na mnogim internacionalnim treninzima u Švedskoj, Španiji, Japanu… Više od deset godina sam i licencirani Zastupnik u osiguranju ispred Bečke agencije Safe Invest.

Dva najsretnija trenutka mog dosadašnjeg života svakako su bila 1996. i 2000. godine kada su rođene moje kćerke Asja i Nejra. One su danas i moj najveći ponos. Asja je redovan student četvrte godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, a Nejra, koju je tata dobio na svoj rođendan, ide u četvrti razred Prve Bošnjačke gimnazije. Obje vole sport i muziku. Nejra igra odbojku u odbojkaškom klubu SA Volley, a Asja je igrala košarku u ŽKK Željezničar. Dijelimo ljubav prema košarci, s obzirom da sam i sam u mladosti igrao za Budućnost, Tomislavgrad i Student iz Mostara. Takođe, deset godina sam bio košarkaški sudija u ligama FBiH.