Zaključci sa 77. po redu sjednice Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu odbacuje inicijative o odgađanju Lokalnih izbora 2020.godine ili spajanju sa Općim izborima 2022.godine, iz razloga što bi to proizvelo produbljivanje političke krize u BiH, daljnje nepovjerenje u institucije države na svim nivoima, te tzv.“mostarizaciju“ Bosne i Hercegovine.

– Stranka za Bosnu i Hercegovinu provodi pripreme za Lokalne izbore 2020.godine, te namjerava uzeti učešće u izbornom procesu skoro u svim općinama i gradovima u Bosni Hercegovini.

– Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava jedinstvene izborne liste svih bošnjačkih i probosanskih stranka u entitetu Republika Srpska, jer smatramo da to nema alternativu. Svaki samostalni i parcijalni nastup bilo kojeg političkog subjekta u RS-u će oslabiti snagu jedinstvene probosanske liste i sve svoje glasove zbog gubitka cenzusa ”predati” izbornim pobjednicima.

– Kako je do lokalnih izbora ostalo nešto manje od pet mjeseci, to bi svaki zahtjev za elektronsko glasanje i skeniranje glasačkih izbornih listića bilo obično politikanstvo i licemjerstvo (izgovor vladajućih bi bio da se ne mogu provesti stroge procedure Zakona o javnim nabavkama u ”ovako kratkom vremenskom roku”, i sl. izgovori), to pozivamo Visokog predstavnika da nametne Izborni zakon sa tim preduslovima, kako bi se u tom novom ambijentu proveli opći izbori 2022. godine. Sve drugo je laž i licemjerstvo.

– Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje zloupotrebe i kriminal, koje su počinili pojedinci unutar organa vlasti iskorištavajući pandemiju corona virusa i strah građana. Očekujemo, prije svega od političkih subjekata čiji su članovi počinili te zloupotrebe, da ih odstrane iz političkog života, a organi gonjenja da ih izvedu pred lice pravde.