parallax background

Reakcija na izjavu Milorada Dodika da BiH nema svoju imovinu

Septembar 25, 2017
Jačanje SBiH u Mostaru
August 29, 2017
Saopštenje – Najavljeni sporazum o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na Hrvatski plinovod
Oktobar 5, 2017

Reakcija na izjavu Milorada Dodika u vezi imovine BiH

Povodom, po ko zna koji put, izjave Milorada Dodika da ”BiH nema svoju imovinu ni po Daytonskom mirovnom sporazumu, ni po Ustavu BiH”.

Bosna i Hercegovina ima svoju imovinu, a za to joj osnov daje upravo 1. član Ustava Bosne i Hercegovine u kojem stoji da Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik, kao jedini i konačni autoritet u tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma, a u skladu sa Aneksom 10. više puta je isticao da postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine, a to je Bosna i Hercegovina, a ne bilo kakvi njeni enetiteti.

Ustav Bosne i Hercegovine, ma koliko ga Vi osporavali, jasno ukazuje da entitet Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav “suverenitet” entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti.

Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ jasno ukazuje da je Bosna i Hercegovina vlasnik sve imovine koja se nalazi na njenoj teritoriji. Entiteti nemaju bilo kakvih prava vlasništva nad tom imovinom.

Podsjećam Vas da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio Odluku u vezi sa državnom imovinom i upravo svojom Odlukom učinio ništavnim politički sporazum tzv. ”Šestorke”, nazvan Banjalučki sporazum, za koji kažete da još uvijek postoji i na koji se pozivate. Ne može ni jedan politički sporazum biti stariji i jači od prava i pravne države, ma koliko se Vi i tadašnji potpisnici Sporazuma trudili da pokažete njegovu snagu.

Ovaj Sporazum, kao i onaj nastao prije njega, tzv. Prudski su sporazumi sumnjivih ustavnih održivosti, i bili su direktni atak na državnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Odluka Ustavnog suda je jasno ukazala da se pitanje državne imovine mora vratiti sa političkog dogovaranja u okvire ustavno pravnih rješenja.

Svima koji iole vole Bosnu i Hercegovinu jasno je da Vi kroz Vašu optiku uočavate da je sve ono što je postojalo i opsatajalo stotinama godina ” vještačko”, a da je ono što je nastalo na genocidu, ubijanju i protjerivanju stanovništva, valjda ”stvarno”. To je bolesno i opasno!

Na kraju, konačno očekujemo ozbiljnu reakciju Visokog predstavnika, jer stalni ataci na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavnost Bosne i Hercegovine unose nemir među građane Bosne i Hercegovine, a onima koji to čine daju dodatnu snagu, jer nema adekvatne kazne za njihova zlodjela.

Predsjednik Stranke za BiH – Amer Jerlagić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *