Tuzla, 20.07.2018.godine -Održana press konferencija Stranke za BiH KV TK Tuzla

Lukavac, 18.07.2018 – Održana press konferencija OO SBiH Lukavac
Juli 19, 2018
Nosilac liste za Državni parlament BiH iz TK-a, prof.dr. Sead Selimović
Juli 25, 2018

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

 

ZADUŽENJE U IZBORNE SVRHE

 

Aktuelna vlast Tuzlanskog kantona svjesna stvarnog stanja na terenu i gubljenja moći koju trenutno imaju,  pokušava na svaki mogući način zadržati Tuzlanski kanton u svojim rukama.

Budžet je postao čarobna igra na sreću u kojoj svi dobijaju. Želje se ispunjavaju, sredstva se dijele, a o efektima i posledicama niko i ne govori.

Dovoljno je pogledati izvještaj sa sjednica Vlade TK-a, smjene nepodobnih i postavljanje podobnih kao i odluke o raspodjeli budžetskih sredstava najčešće u političke svrhe su gotovo jedine odluke kojima se bavi ova vlada.

Za neke smjene nepodobnih kadrova se ide i u izmjene zakona kako bi se uspjelo u namjeri da se na pozicije dovedu podobni ili iskompleksirani kadrovi.

Budžet je očigledno dobro devastiran, a posledice će biti dugoročne.

Javna preduzeća i ustanove su potpuno samostalne i Vlada više ništa ili ne zna ili ne smije da kontroliše u radu ovih institucija.

Izvještaji se štimaju, a u većem dijelu ne odgovaraju stvarnom stanju.

Prezentira se pozitivno poslovanje, a efekti takvog rada ne postoje.

Sva javna preduzeća i ustanove su poligon za politička zapošljavanja gotovo pa u pravilu bez konkursa.

U zadnje vrijeme prioritetna im je svrha predizborna kampanja.

U predizbornu kampanju se punim kapacitetom i zaduženjem od gotovo 30 miliona stavlja i kantonalna Direkcija cesta.

Vlada je Skupštinu TK-a  i širu javnost ubjeđivala da bi trebalo zadužiti ovu direkciju za 20 miliona KM kako bi se uradili neki regionalni putni pravci koji imaju poseban interes za razvoj Tuzlanskog kantona.

Govorilo se o brzoj cesti Tuzla-Međunarodni aerodrom i slično, ali na kraju se to pretvorilo u besciljnu potrošnju i zaduženje koje nema nikakvu razvojnu karakteristiku.

U oktobru 2017. godine se krenulo sa odlukom o zaduženju kod razvojne banke, zatim izmjena odluke u novembru gdje se daje sagalasnost za zaduženje kod komercijalnih banaka gdje je novac značajno skuplji, ali sve zbog želje da se stigne prije izbora i da se traže sredstva za projekte koji nemaju potrebnu dokumentaciju, a što nije moglo proći kod razvojne banke.

Očigledno je da vladajućoj garnituri gori pod nogama i da se polako ali sigurno gubi tlo pod nogama.

Odgovorni poslanici u Skupštini TK-a tada su tražili da prije konačnog određivanja putnih pravaca koji će se raditi iz sredstava ovog zaduženja Skupština TK-a da saglasnost.

Time bi i šira javnost bila upoznata koji su to putni pravci i koji su efekti tog zaduženja.

Nakon skoro 9 mjeseci saziva se hitna sjednica Skupštine TK-a, a zatim se ista odgađa vjerovatno zbog koalicionih problema, a u vezi davanja saglasnosti na odluku vlade o projektima koji će se finansirati iz sredstava zaduženja Direkcije cesta.

Poslanicima se dostavlja odluka na koju je Vlada dala saglasnost, a ista ta odluka se ne poklapa u 30% sa odlukom na osnovu koje je Direkcija cesta potpisala ugovor sa bankama za sredstva.

Postavlja se pitanje zašto hitna sjednica Skupštine TK-a kad značajan dio projekata u odluci nema čak ni projektnu dokumentaciju.

Kako dvije odluke i je li ova odluka koja je bila na sjednici  Skupštine samo fiktivna i predizborna za narod, a stvarna na koju Skupština, a ni Vlada TK-a  nisu dali saglasnost je potpuno drugačija.

Ovo je nešto što se do sada nije vidjelo u praksi i mi iz Stranke za BiH smo dostavili obje  odluke poslanicima na uvid, ali je zbog hiće i izbora skupštinska većina PDA, SBB i sestrinska SDA dala saglasnost na odluku o zaduženju Direkcije cesta TK-a.

Cijena je 20 miliona KM plus nešto manje od 5 miliona kamate, a efekti se ne naziru.

Jedno je sigurno nakon ovog zaduženja Direkcija cesta TK-a će se godinama baviti samo održavanjem puteva bez novih investicija i plažati kredit i kamate.

 

PRESS SLUŽBA STRANKE ZA BIH KV TK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *