parallax background

Sjednica Predsjedništva Stranke za BiH održana u Srebrenici

Decembar 8, 2017
Nema cijene za koju Bosna i Hercegovina treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine !
Decembar 6, 2017
SERGE BRAMMERTZ “Rat u Bosni i Hercegovini bio je međunarodni oružani sukob u koji su bile uključene i Srbija i Hrvatska”
Decembar 23, 2017

Predsjedništvo Stranke za BiH na današnjoj sjednici u Srebrenici, mjestu kosmičke boli i šutnje iz pijeteta prema žrtvama dokazanog, pa presuđenog zločina genocida UN-ovog međunarodnog suda za zločine, donijelo je slijedeće zaključke:

1. Stranka za BiH podržava i smatra jedino mogućom praksu po kojoj se međunarodna politika naše zemlje vodi u skladu sa njenim strateškim interesima i ciljevima uz obavezu da se prethodno o toj politici definira zajednički stav koji se potom učini javnim i transparentnim.

2. Dio izjave predsjednika Vučića kojom sa nipodaštavanjem govori o vrijednosti naselja uz granicu BiH na rijeci Drini smatramo iznimno  uvredljivom,  nekulturnom i nedostojnom obavljanja pozicije predsjednika Repulike Srbije bez obzira što od 90tih Srbija nije imala ozbiljnog državnika na tok poziciji. Stranka za BiH potvrđuje da svjesno potapanje i pedlja teritorije BiH za nas nema cijenu te odbacujemo otužni pokušaj patroniziranja tog dijela države BiH posebno u dijelu u kojem tvrdi da se svakako radi o, kako to predsjednik Srbije kaže, “srpskoj”. To smatramo posebno uvredljivim prema građanima BiH koji se osjećaju ili izjašnjavaju kao Srbi zbog čega ih valjda predsjednik Srbije tako ponižava.

3. Granice između Bosne i Hercegovine i susjednih država se moraju ratificirati u skupštinama država, pa tek onda eventualno u dobrosusjedskim odnosima razgovarati o nekim malim ustupcima. Nema potrebe da nam bilo ko šta poklanja. Prema aktima dviju država ta naknada pripada Bosni i Hercegovini. Postoje sudovi i odlučivat će.

4. Nema cijene za koju Bosna i Hercegovina treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine! Očekujemo da će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i državna komisija inzistirati na ovome i da ni po koju cijenu neće pristati na razmjenu teritorija, koja nam se nudi i za sva vremena izgubiti ogromni hidroenergetski potencijal rijeke Drine.

5. Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje veličanja ratnih zločinaca od bilo koga, a posebno kada se još radi o izabranim dužnosnicima na najvećim političkim pozicijama.

6. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je razmatrala Izbornu platformu SBiH za Opće izbore 2018.godine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se zalaže za zajednički nastup probosanskih stranaka na Općim izborima 2018.godine u  RS-u.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će se pored povratka, zalagati za OSTANAK  onih koji su se davno vratili na svoja ognjišta.

7. Članovi Predsjedništva BiH su kolektivni šef države i nakon što smo se svi pa valjda i oni konačno uvjerili da ne postoji način kojim dva mogu nadigrati trećeg, očekujemo da počnu raditi za interes svih građana BiH, bez obzira gdje su i kako se nacionalno osjećaju, a posebno u smislu uozbiljavanja evropskog puta BiH i poboljšanja ekonomskih parametara i novog zapošljavanja.

8. Stranka za BiH je podržala namjeru svog kandidata za člana Predsjedništva BiH Amera Jerlagića da nakon pobjede, dislocirani Ured člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda bude u Srebrenici.

Press služba Stranke za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *