parallax background

SBiH upozorava: Dvije liste za izbore nisu politički interes povratnika

Januar 17, 2018
Predsjednice Grabar-Kitarović, više poštovanja prema Bosni i Hercegovini
Januar 16, 2018
SBiH TK o zakonu o izmjenama i dopunama i zakona o komunalnim djelatnostima
Februar 1, 2018

Posljednjih nekoliko mjeseci pojedine političke stranke i udruženja građana organiziraju sastanke na temu izbora u manjem bh.entitetu u oktobru ove godine. Jedan u nizu  je i sutrašnji sastanak, koji se održava u Banjaluci na poziv SDP-a BiH. Predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu će učestvovati, kao što smo i na nedavno održanom sastanku na sličnu temu u Srebrenici, a na poziv  Pokreta „Odgovor“.

Međutim, Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi podsjetiti sve političke stranke  da raniji nastupi probosanskih stranaka sa odvojenim listama  na izborima u manjem bh.entitetu, nije poboljšao ekonomsko-socijalni položaj povratnika, niti su  unaprijeđena njihova osnovna ljudska i građanska prava i slobode, kao ni njihov politički uticaj u entitetskim institucijama.

Povratnicima, prije bilo kakvog proevropskog bloka, treba probosanskohercegovačko jedinstvo, gdje će stranke pokazati odgovornost, a ne da na samom početku, jedni druge isključuju iz bilo kakvih razgovora, što dodatno povratnike dovodi u neizvjesnost.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra nedopustivim da se loši odnosi, koji su evidentni između stranaka i pozicije i opozicije u FBiH, prenose u manji bh.entitet i da jedna od štetnih posljedice takvih odnosa budu zasebne liste na predstojećim izborima. Bojimo se da su, prije bilo kakve ozbiljne rasprave o problemima, ciljevima i definiranju zajedničkih programskih opredjeljenja, većini stranaka i blokova koji pozivaju na ovakve sastanke, važnija  mjesta njihovih kandidata na listama i neprincipijelna trka za biračima u RS-u, zanemarujući pri tom njihove stvarne potrebe i svakodnevne životne probleme, diskriminaciju, prijetnje i opstrukcije s kojima se građani, a naročito povratnici, svakodnevno suočavaju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva sve političke subjekte koji žele izaći na izbore u manjem bh.entitetu da povratnike prestanu posmatrati kao glasačke listiće, već da slijede njihove autentične interese. Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi doprinijeti stvaranju pretpostavki za zajedniči nastup svih probosanskih stranaka, uz prethodno definisane progamske ciljeve i kriterije za odabir kandidata koji će biti kompetentni i odlučni u zastupanju interesa povratnika s tim da je polazni kriterij njihova adresa stanovanja u entitetu u kojem su potencijalni kandidati.

Press služba Stanke za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *