SBiH TK o zakonu o izmjenama i dopunama i zakona o komunalnim djelatnostima

Februar 1, 2018
SBiH upozorava: Dvije liste za izbore nisu politički interes povratnika
Januar 17, 2018
Održana 1. Sjednica Povjereništva SBiH u Kantonu Sarajevo
Februar 7, 2018

Vlada Tuzlanskog kantona je  16.01.2018. godine donijela odluku o utvrdivanju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. Isti je uputila Skupstini Tuzlanskog kantona na razmatranje i donošenje po skraćenom postupku.

Skupština je na Prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona  29.01.2018. godine Prijedlog zakona razmatrala i usvojila ali u formi Nacrta zakona.

Ova odluka Skupštine TK-a ostavlja mogućnost da u toku javne rasprave budu unesene primjedbe svih relevantnih i zainteresovanih subjekata kao i građana, da bi se u konačnici  našlo najbolje rješenje, prije svega problema toplifikacije stambenih objekata i zagađenosti zraka u općinama i gradu TK.

Predložene izmjene zakona su prilika za donošenje dobrog i pravednijeg Zakona.

Stav Kluba Stranke za BiH koji je i iznesen na Skupštini TK-a, je, da  najveće probleme imaju građani Tuzle, Živinica i Lukavca, u kojima je zagađenost zraka dostigla nivo alarmantnog stanja  za zdravlje građana.

Međutim, i pored toga građani koji su priključeni na vrelovod, plaćaju veoma skupo grijanje u sistemu javnog grijanja.

Postavlja se pitanje. Kako neko može građanima koji su neposredno uz termoelektranu i čije zdravlje je direktno ugroženo, naplatiti grijanje iz iste te termoelektrane?

Cijena grijanja konkretno u Tuzli i Lukavcu je najveća, ako se u obzir uzme iznos novaca koji  građani zbog zagađenosti zraka, potroše na lijekove i skupe zdravstvene preglede, a da ne govorimo o krajnjem ishodu koji je evidentan, a to je broj oboljelih od teških i neizlječivih bolesti i smrtnost stanovništva.

Ukupni prihodi JP Centralno grijanje Tuzla su oko 9.000.000, 00 KM, subvencija koju na ime naknada plaća termoelektrana je oko 5,5 miliona KM, a što sve ukupno iznosi oko 14,5 miliona KM na godišnjem nivou.

Kad sve ovo analizira onda se postavlja pitanje, gdje se potroše i u koje svrhe svi ovi silni milioni maraka.

U ovome svemu se krije  i dio odgovora zašto je ukinut status pravnog lica mjesnim zajednicama u gradu Tuzla, koje bi trebale kao direktni zastupnik interesa  građana biti obeštećene i  iz ovih sredstava.

Iz gore pomenutog jasno se vidi da bi grijanje u Tuzli trebalo biti besplatno i da bi to bio onaj minimum koji bi se građanima dao kao satisfakcija za pričinjenu štetu.

Stranka Za BiH je ovaj stav iznijela na Skupštini Kantona i na tome će insistirati u toku javne rasprave kao i na sjednici Skupštine TK-a.

Press služba Stranke za BiH KV TK Tuzla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *