Saopštenje za javnost povodom izjave Bakira Izetbegovića

Mart 10, 2018
SBiH TK Hitno poduzeti mjere za zaštitu građana od H1N1
Mart 9, 2018
Zajednički nastup probosanskohercegovačkih stranaka u entitetu RS u Koaliciji “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu”
Mart 26, 2018

Gostujući u Dnevniku „D“  FTV, član Predsjendištva Bosne i Hercegvoine iz reda bošnjačkog naroda, gospodin Bakir Izetbegović, kada je govorio o ispunjenju zahtjeva boraca istakao je kako se zbog zakonskih rješenja ne može sačiniti javni registar i kako će uvid u registar imati boračka udruženja. Ali u njegovom izlaganju posebnu pažnju zaslužuje stav kako će se sa 1600 sada egzistirajućih udruženja boraca  ona „…svesti na desetak reprezentativnih udruženja“. Ovim se pravi novi spin SDA kojim oni određuju koliko će biti udruženja

Ovakvim stavom, u suštini se derogira osnovno ustavno pravo boraca kao građana kojima je zagarantovana sloboda udruživanja, odnosno da oni sami odlučuju o broju udruženja.

Ističemo i ponavljamo, da problem nije u broju udruženja, nego u činjenici da se ona selektivno finansiraju i da je to finansiranje stranački diktirano. Stranka za Bosnu i Hercegovinu odbacuje svaku vrstu miješanja u prava boraca da se udružuju na način koji oni odaberu, a koji je propisan i garantovan zakonima ove zemlje. Istovremeno SBiH insistira da se u potpunosti ispoštuje njihov zahtjeva i ukine postojeći sistem finansiranja boračkih udruženja. Konačno, puno je pravo i sloboda boračke populacije da odluči o svom organiziranju, a nije posao ni člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti Ministarstva za boračka pitanja da određuje koliko će biti udruženja i kako će se ona organizirati i povezivati na različitim nivoima.

Press služba Stranke za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *