parallax background

Saopštenje – Najavljeni sporazum o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na Hrvatski plinovod

Oktobar 5, 2017
Reakcija na izjavu Milorada Dodika da BiH nema svoju imovinu
Septembar 25, 2017
SBiH protiv izbora članova Predsjedništva BiH indirektnim putem
Oktobar 10, 2017
Saopštenje povodom najavljenog potpisivanja sporazuma o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na Hrvatski plinovod

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuje najavljeno potpisivanje Sporazuma o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinovod. Nepoznat je primjer u svijetu da kompanije dogovaraju i ugovaraju međunarodne gasne interkonekcije, a da Bosna i Hercegovina i njene institucije posmatraju šta susjedna država radi na njenom tržištu.

Opće je poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora, pogotovo ne one koje su u svim strateškim energetskim razvojnim dokumentima označene kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te da je tačka Bosanski Brod označena kao početak Južnoevropskog gasnog prstena.

Stranka za Bosnu Hercegovinu ovaj čin smatra nedopustivim pogotovo što se time ugrožava sigurnost snabdijevanja, diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, te razvoj gasnog tržišta na najpotentnijem pravcu za razvoj gasnog tržišta u Bosni i Hercegovini.

Na kraju Stranka za Bosnu i Hercegovinu uvažava opravdane zahtjeve susjeda za smanjenjenjem zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu ali nikako parcijalnim rješenjima i konekcijama na tački Bosanski Brod, pogotovo ne na ovaj način, jer data tačka ni u kom slučaju nije privatno niti komercijalno vlasništvo bilo koga.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu