Predsjednik GO SBiH Tuzla i član KV SBiH TK Tuzla: Sead Hasić

KV SBIH TK PODRZAVA STRAJK LJEKARA
Juni 4, 2018
Predsjednik OO SBiH Čelić, potpredsjednik KV SBiH TK član Predsjedništva SBiH Admir Hrustanović
Juni 5, 2018

Sead (Velija) Hasić, rođen 23.03.1956. godine u Avdibašićima, općina  Tuzla. Srednju medicinsku školu završio u Tuzli.Postiplomski studij završio na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Na Univerzitetu u Tuzli, završio Filozofski fakultet, Odsijek za socijalni rad i stekao zvanje diplomiranog socijalnog radnika. Istaknuti društveno-politički i humanitarni radnik.

U svojoj radnoj karijeri bio zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli,  u Bolnici u Bengaziju, Libija, u Crvenom križu općine Tuzla, bavio se samostalnom privrednom djelatnošću, radio u Skupštini Tuzlanskog kantona i Vladi Tuzlanskog kantona. Trenutno uposlenik  u Crvenom križu grada Tuzla, na mjesto rukovodioca .

U političkoj karijeri u nekoliko mandata bio odbornik u Skupštini općine, odnosno vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla. Obavljao funkciju poslanika u Skupštini TK-a i ministra u Vladi TK. Obavljao dužnost Komandanta Kantonalnog štaba Civilne zaštite Tuzlanskog kantona. Obavljao dužnost predsjednika Socijalno-ekonomskog vijeća i Predsjednika Kadrovske komisije u Vladi Tuzlanskog kantona. Trenutno obavlja funkciju predsjednika Gradske organizacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu Tuzla.

U okviru humanitarnog rada obavljao rukovodnu funkciju sekretara Crvenog križa općine/grada Tuzla. Bio član Skupštine Crvenog križa TK. U tri mandata član Predsjedništva Crvenog križa FBiH. Dva mandata bio član Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH. Kratko vrijeme bio predsjedavajući Društva Crvenog križa krsta BiH, a u toku jednog mandata koopredsjedavajući Nacionalnog društva Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine. U vrijeme pisanja biografije, obavlja funkciju člana Predsjedništva Crvenog križa FBiH. Učestvovao na međunarodnim konferencijama Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a u Berlinu  na Međunarodnoj konferenciji predsjedavao na grupi za nestale osobe. Bavi se pisanjem i do sada napisao i objavio nekoliko knjiga i preko 80 radova, uglavnom iz oblasti humanitarnog rada.

Do sada napisao i objavio sljedeće knjige:Crveni križ/krst u Bosni i Hercegovini jučer i danas,

Promocija dobrovoljnog darivanja krvi, Društvo Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine  2000.-2005., U svjetlu socijalne dobrobiti zajednice, Crveni križ/krst općine Tuzla, 95 godina humanitarnog rada,Tuzla grad humanosti, 100 godina Crvenog križa/krsta u Tuzli (prevedena na engleski jezik), Sjećanjima kroz pola stoljeća i Politički izazovi (hronika događaja  u Tuzli 1990.-2016.)

Kao koautor učestvovao u pripremi i pisanju nekoliko priručnika iz oblasti prve pomoći. Uređivao nekoliko stručnih priručnika objavljenih u strukturi Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine.

U vrijeme agresije na BiH bio predsjednik Kriznog štaba pet mjesnih zajednica u općini Tuzla, za organizaciju otpora. Izvjesno vrijeme bio u sastavu Brigade “Hajrudin Mešić“ kao zdravstveni radnik u ratnoj bolnici u Teočaku.

Za svoj rad na  društvenom i političkom planu dobio mnogobrojna društvena priznanja, među kojima su: Tuzlanska plaketa, najveće priznanje Općine Tuzla; Zlatni znak priznanja DCKBiH, Povelju CKFBiH, najviše priznanje CKFBiH, Povelju Gradske organizacije Crvenog krsta Novog Sada. Za doprinos u razvijanju saradnje između tri organizacije Crvenog križa/krsta, zajedno sa kolegama Strahinjom Gobeljićem i Markom Đukićem, od strane tri upravna tijela, predložen za priznanje od strane predsjednika Hrvatske i Srbije te Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *