parallax background

Pod hitno usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida!

Juni 19, 2017
Reakcija na pokušaj neustavnog djelovanja Dodika i Čovića
Juni 18, 2017
Ne ponižavajte branitelje države Bosne i Hercegovine
Juni 20, 2017

Pod hitno usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida!

Vijest da je švicarski lokalni političar Donatello Pogi osuđen za negiranje genocida u Srebrenici zbog svojih autorskih tekstova objavljenih na portalima 2012. godine u kojima je iskazao svoju pristrasnost lišenu bilo kakve argumentacije, a što je od strane Suda u Švicarskoj okvalificirano kao jasan čin diskriminacije, za Stranku za Bosnu i Hercegovinu je rezultat istinski demokratskog i civiliziranog društva.

Ovakve presude su pokazatelj pravno uređenih država i sistema u kojima nema mjesta dilemama kada je u pitanju presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju koja je jasno utvrdila postojanje genocida u Srebrenici.

Ovakva pravosudna praksa je odraz demokratske kulture i rezultat je parlamentarne odgovornosti za kojom treba da se povedu i sve druge države, a posebno Bosna i Hercegovina i zemlje regiona.
Uprkos očekivanim i najavljivanim protivljenjima oko usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim bi se sankcioniralo javno poticanje na nasilje i mržnju kao i negiranje genocida koji će se ovih dana naći na dnevnom redu Predstavničkog doma BiH, Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da je donošenje ovakvog zakona ljudska i moralna, te istorijska obaveza sviju nas, prije svega zbog onih koji su stradali u minulim događajima ali i zbog svih budućih naraštaja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća, da je i sama svojevremno u parlamentarnu proceduru upućivala Prijedlog zakona slične sadržine, koji nažalost nije zadobio potrebnu većinu za njegovo usvajanje uslijed nedostatka političke volje onih političkih partija čiji članovi i osnivači su bili idejni tvorci i glavni akteri genocidnih radnji u Bosni i Hercegovini 90 –tih godina proteklog stoljeća.

Stoga, Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da ovaj put djelujući složno, izdignuvši se iznad nacionalnih i stranačkih interesa podrži ovaj Zakon, te njegovim usvajanjem doprinese općem napretku, suživotu i sveopćem pomirenju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *