Otvoreno pismo ambasadoru Rusije

Otvoreno pismo ambasadoru Rusije

0

Vaša Ekselencijo, Kako smo sigurni da ovakvu reakciju nećete dobiti od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obraćamo Vam se kako bi najoštrije osudili direktno miješanje Vas i Vaše države u unutarnje poslove države Bosne i Hercegovine, a što je krajnje neprihvatljivo i neumjesno od nekoga ko je dužan poštovati ustavni poredak države u kojoj je Ambasador.

Naime, Vaše kontinuirane izjave da će se neustavni referendum u entitetu Republika Srpska održati pokazuju Vaše krajnje nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najvišeg državnog Sudskog organa – Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vaša Ekselencijo, Vi ste jedini predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji iz dana u dan negirate Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Cijenjena Ekselencijo, želimo Vas podsjetiti da se oko presuda i odluka Ustavnog suda ne pregovara i da tu nema nikakvog kako Vi kažete ”političkog kompromisa”! Duboko smo ubijeđeni da se i kod Vas u Rusiji ne pregovara oko odluka vrhovne sudske instance.

Cijeneći Vašu naklonjenost rukovodstvu entiteta Republika Srpska na čelu sa g. Dodikom, podsjećamo Vas da je najavljeni referendum, a koji Vi odobravate neustavan i da isti narušava ustavni poredak u Bosni i Hercegovini, te Vam sugeriušemo da svojim izjavama i odobravanjima neustavnog referenduma ne gurate entitet Republika Srpska u potpunu izolaciju. Bolje bi bilo da mu pomognete da izađe iz duboke ekonomske krize u koju je gurnut.

Konačno, Vaše ponašanje zbog svega navedenog smatramo neprihvatljivim i tražimo da sa odmah prestanete sa Vašim miješanjem u unutarnje stvari naše države, te da kao i ogromna većina Vaših kolega – diplomata zatražite da se referendum u entitetu Republika Srpska ne održi i pozovete rukovodstvo Entiteta na čelu sa g. Dodikom da poštuju Oduku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće, na način na koji biste od svakoga očekivali da poštuje odluke Vašeg vrhovnog sudskog tijela.

U protivnom od Vas tražimo da odmah napustite našu državu, jer diplomata koji narušava ustavni poredak jedne suverene i nezavisne zemlje i iskazuje nepoštivanje prema njenim vrhovnim državnim institucijama, u nju nije dobrodošao.

S poštovanjem,

 

Amer Jerlagić – Predsjednik Stranke za BiH