parallax background

Odbijena apelacija Pravobranilaštva RS Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH

August 15, 2017
Stranka za Bosnu i Hercegovinu će kao i uvijek biti dio projekta saveza probosanskih stranaka u entitetu Republika Srpska
August 10, 2017
Žalosno je da se sad obraćate VMBIH i Zvizdiću, a to isto niste činili kad je SDP bio u vlasti
August 22, 2017
Ustavni sud BiH donio Odluku – odbijena apelacija Pravobranilaštva RS Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH – MAP se može aktivirati

Ustavni sud BiH je upravo donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS. Da podsjetimo građane BiH da je Pravobranilaštvo RS u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna. Ovo je tačka na ”I” za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH.

Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH.

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine. Podsjećamo da se u Talinu gospodin Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Takođe podsjećamo da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, te stoga očekujemo da će se u ovaj proces knjiženja vojne – državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd.)

Amer Jerlagić – Predsjednik Stranke za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *