parallax background

Nusreta Sivac dobitnica nagrade za ljudska prava HAWAR

Juli 3, 2017
Sjednica dvije vlade – Pitanje suckesione imovine
Juli 3, 2017
Reakcija na izjavu Ivice Dačića
Juli 3, 2017
Stranka za Bosnu i Hercegovinu upućuje čestitke dugogodišnjoj članici Stranke i članici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu Nusreti Sivac, ovogodišnjoj dobitnici nagrade za ljudska prava HAWAR, koju dodjeljuje istoimena međunarodna organizacija sa sjedištem u Berlinu.

Ovo ogromno priznanje , uručeno u zgradi njemačkog Bundestaga , uz prisustvo brojnih zvanica, među kojima je bila i jedna od najznačajnijih državnica današnjice, njemačka kancelarka Angela Merker, uručeno je Nusreti Sivac , za izuzetnu hrabrost i neumorni, 25-godišnji rad u borbi za ljudska prava.

Kao bivša sutkinja prijedorskog Osnovnog suda, Nusreta Sivac je, bez ikakve konkretne optužbe, zajedno sa 36 drugih žena, bila zatočena u logoru Omarska, u kojem je proživjela najstrašnije torture, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje.

Upirući prst u zlo i zločince i javno govoreći, i u više navrata svjedočeći protiv počinilaca i inspiratora zločina, a pri tome ostajući da živi u Prijedoru, nadomak logora u kojem su se dešavali najstravičniji zločini, Nusreta Sivac je pokazala ogromnu građansku hrabrost i uspjela da njen glas čuje cijeli svijet.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je ponosna na dostojanstvene aktivnosti svih žena-žrtava rata , koje su uporne u zahtjevima da svaki zločinac bude kažnjen, te poziva javnost i politiku da podrže aktivnosti na tom planu , koje moraju biti trajan zadatak.

PRESS SLUŽBA SBiH.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *