parallax background

Nema cijene za koju Bosna i Hercegovina treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine !

Decembar 6, 2017
Pismo predsjednika SBiH Amera Jerlagića, upućeno predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarević
Decembar 2, 2017
Sjednica Predsjedništva Stranke za BiH održana u Srebrenici
Decembar 8, 2017

Na press konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Vučić je izjavio: ”Bilo je riječ i o utvrđivanju granica. Danas smo u ‘non paper’ formi dali prijedloge. Model je takav, to je naš prijedlog, i čini mi se da smo dobili saglasnost od BiH. Mi smo rekli da bismo željeli HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije, ali je njihov stav bio nešto drugačiji, tako da smo se usaglasili. Razgovarali smo o općinama Priboj i Rudo gdje bismo išli na razmjenu teritorija. Dio oko Štrpca bismo mi uzeli, a mi bismo ponudili BiH isto toliko površine koliko i oni nama”.

Zašto da Bosna i Hercegovina pristane na ovakvu ponudu? Ne postoji cijena za koju bi BiH treala pristati da lijevu obalu Drine prepusti Srbiji.

Čak i pod pretpostavkom da je Srbija investirala u pomenute dvije hidroelektrane, a znamo da nije, to se ne može prihvatiti. Čak i da je tako kako kažu, ne mogu te koncesije trajati do sudnjeg dana. Drina je granična rijeka i dio novca od proizvedene električne energije prije ili kasnije mora pripadati i Bosni i Hercegovini.

U pomenute dvije hidroelektrane novac je investirala Jugoslavija, a ne Srbija. U to vrijeme sve investicije su pokretane od strane Jugoslavije i JUGEL-a.

Vrlo doro znamo da su postojali dokumenti ”Dogovori” dvije repulike iz 1982. godine i 1984. godine ”O korištenju hidroenergetskog i vodoprivrednog potencijala rijeka Drine i Morače”,  ”O raspodjeli, načinu i kontroli plaćanja vodnog doprinosa, odnosno naknade za upotrebu vode iz akumulacija na vodotoku Drine radi proizvodnje električne energije na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine”, ”O načinu utvrđivanja visine i podjele doprinosa, odnosno naknade za izvađeni pijesak, šljunak i kamen i o drugim pitanjima od značaja za davanje saglasnosti iz vodotoka rijeke Drine na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine”.

Prema tome gospodine Vučiću ne treba Bosni i Hercegopvini nikakav djed Božičnjak da joj nešto poklanja u ove novogodišnje dane. Bosni i Hercegovini to pripada. Ako se o tome ne možemo dogovoriti i sporazumiti, onda postoje međunarodni sudovi.

Granice se moraju ratificirati u skupštinama obiju država, pa tek onda eventualno u dobrosusjedskim odnosima razgovarati o nekim malim ustupcima, a nikako o ogromnim kakvo je davanje lijeve obale Drine!

Očekujem da će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine inzistirati na ovome i da ni po koju cijenu neće pristati na razmjenu teritorija, koja nam se nudi i za sva vremena izgubiti ogromni hidroenergetski potencijal rijeke Drine.

Amer Jerlagić

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegvinu

Kandidat za člana Predsjedništva BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *