parallax background

Ne ponižavajte branitelje države Bosne i Hercegovine

Juni 20, 2017
Pod hitno usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida!
Juni 19, 2017
Sjednica dvije vlade – Pitanje suckesione imovine
Juli 3, 2017
Ne ponižavajte branitelje države Bosne i Hercegovine

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava zahtjeve pripadnika boračke populacije i osuđuje ponašanje aktuelne vlasti, koja već godinama izbjegava rješavanje njihovog statusa na primjeren način. Obespravljeni borci, koji su se borili za državu, -danas se bore da prežive. Sramotno zatvaranje očiju pred tom činjenicom i zloupotreba boračkih udruženja u političke svrhe, mora pod hitno prestati, a aktuelna vlast mora preduzeti vrlo konkretna rješenja :

  • Hitno objaviti registar boraca ( iz kojeg je neophodno eliminisati sve one koji su neopravdano uvedeni u pravo ) ;
  • učiniti dostupnim javnosti podatke o sredstvima i njihovom utrošku za sve protekle godine ( iz kojih će se vidjeti u koje je svrhe šta trošeno ) ;
  • objaviti podatke o zaposlenom osoblju, broju automobila i troškovima boračkih udruženja;
  • objaviti finansijske podatke o troškovima rada boračkih udruženja

Podaci će pokazati da su troškovi za hiljade onih, bespravno uvedenih u raznorazna prava, -za hiljade litara benzina,-za bespotrebne telefonske razgovore,- za puko postojanje udruženja, bez osnivanja fondova za zapošljavanje boraca i mnogo druge svrhe ,- sasvim dovoljni da obezbijede sredstva za one koji su založili živote u ratu, a koji su potpuno zanemareni u miru . Samo ako otpadne 400.000 bespravno uvedenih u ovu kategoriju, to je dovoljno da borcima obezbijedi život dostojan čovjeka.

Nedavno objavljeni podaci da se od kraja rata ubilo oko 7.000 pripadnika bivše Armije RBIH i oko 700 pripadnika HVO, te da se nakon rata govorilo o 251.000 pripadnika Armije RBIH i HVO-a, a da ih je danas blizu 600.000 uvedenih u pravo, zahtjevaju od svakog čovjeka polaganje računa pred vlastitom savješću. A otuđena vlast, njen nerad i socijalna bezosjećajnost i društvena neodgovornost, moraju hitno dati odgovor na pitanje do kada će trajati ova sramota i zašto se ne uradi ono što je jedino ispravno uraditi : zaslužena prava dati zaslužnim borcima !

Press služba SBiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *