Lukavac, 18.07.2018 – Održana press konferencija OO SBiH Lukavac

Zaštita državne imovine: gospodine Zvizdiću kasnimo 10 godina!
Juli 3, 2018
Tuzla, 20.07.2018.godine -Održana press konferencija Stranke za BiH KV TK Tuzla
Juli 20, 2018

Općina Lukavac, ne samo u smislu funkcionisanja predstavničke i izvršne vlasti, sasvim sigurno trebala bi sa dužnim poštovanjem imati više senzibiliteta za organizaciju poslova pijace i vašera u Puračiću. Ove dvije narodne svetkovine već nekoliko vijekova održavaju se u Puračiću. U vremenima prije rata, agresije (1992-1995) organizator pijace i vašera bilo je komunalno preduzeće „Rad“ Lukavac. Nakon ratnih dejstava tadašnja općinska vlast dala je posao organizacije organima Mjesne zajednice Puračić. Odluke o ovom povjerilačkom odnosu prestale su da važe 18.10.2017. godine, tačnije, radilo se o isteku ugovora o zakupu za koji je Mjesna zajednica Puračić bila obavezna na godišnjem nivou plaćati takse i druge naknade u iznosu od oko 14 000 KM. Nakon ovog perioda, pijaca u Puračiću se odvija stihijski i neorganizovano, jer ugovor nije produžen, a Vijeće Mjesne zajednice Puračić je svojom odlukom učinilo birokratsku apstinenciju vezanu za organizaciju pijace. Vijećnici SBiH u općinskom vijeću Lukavac su tokom 2017. godine u više navrata postavljali pitanja i pokretali inicijative da se riješi pitanje organizovanja pijace i vašera u Puračiću. Ove aktivnosti do sada nisu dale očekivani rezultat. Sa ove press konferencije želimo uputiti zahtjev za pomoć organa vlasti općine Lukavac u vezi rješavanja pomenutih teškoća. Kada su u pitanju konkretni prijedlozi SBiH Lukavac predlaže sljedeće:

  • Da služba općine Lukavac nadležna za komunalne djelatnosti pripremi odluku koju bi na prvoj narednoj sjednici općinsko vijeće Lukavac usvojilo velikom većinom, radi se o odluci koja bi sveobuhvatno riješila pitanja organizacije pijace i vašera u Puračiću.
  • Ta buduća odluka mora uključivati sljedeće elemente: da se kompletno zemljište sa objektima na pijačnom prostoru i vašerištu prenese u trajno vlasništvo Mjesnoj zajednici Puračić, da se pitanje organizacije pijace i vašera rješava dijalogom uz međusobno poštovanje svih budućih učesnika u dogovorima. Ukoliko ne postoji zakonska mogućnost da se organizacija pijace i vašera dodijele vijeću Mjesne zajednice Puračić, treba tražiti alternativna rješenja. To u prvom redu uključuje činjenicu da je realna vrijednost finansijske naravi na godišnjem nivou, kada je u pitanju naknada za organizaciju pijace 30 000 KM, za organizaciju vašera 80 000 KM uz obavezno zapošljavanje najmanje 5 radnika (stanovnika Puračića, iz reda boračkih kategorija) kod budućeg organizatora ovih najstarijih i najvažnijih narodnih svetkovina u Lukavačkoj komuni. U ranijem periodu pozivali smo JP „Rad“ Lukavac da se odredi prema ovom našem prijedlogu. Međutim, do sada nikakav zvaničan stav nismo dobili od ovog javnog preduzeća. Do održavanja Puračićkog vašera ostalo je manje od 3 mjeseca, pa je kranje vrijeme da se organi vlasti općine Lukavac, zajedno sa vijećem Mjesne zajednice Puračić i drugim dobronamjernim i zainteresovanim subjektima za rješavanje ovog pitanja, uključe i donesu odgovarajuće odluke, prije svega iz respekta prema pomenutim narodnim manifestacijama. Svakako da ukoliko JP „Rad“ ne iskaže odgovarajuće interesovanje, da među budućim organizatorima mogu biti i predstavnici privatnih preduzeća , kao što je npr. „Nuhanović d.o.o.“ Lukavac, koje se pokazalo dobrim organizatorom Lukavačkog sajma turizma i ekologije. Šansu treba dati i nekim privrednicima sa područja Mjesne zajednice Puračić koji već nekoliko godina iskazuju interes za organizaciju pijace i vašera uz, kako ističu, maksimalna nastojanja da se ove manifestacije oplemene, obogate, da njeguju tradiciju, ali istovremeno da se na odgovarajući način osavremene.

Sve ovo nabrojano je u interesu stanovnika Mjesne zajednice Puračić, općine Lukavac, pa bez ikakve lažne skromnosti i u interesu Tuzlanskog kantona i šire. Na kraju sve pomenute aktere, buduće učesnike za rješavanje ovog pitanja najljubaznije pozivamo da ovo saopćenje prihvate isključivo kao dobru namjeru i potrebu da se konačno riješi ovaj problem. Predstojeće zadatke treba rješavati postupno i strpljivo, te sve kapacitete općinske organizacije SBiH Lukavac stavljamo na raspolaganje u cilju zajedničkog ostvarenja ovog tradicijskog i ljudskog pitanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *