Jedini interes GS SBiH Mostar je normalan i jedinstven Grad Mostar

Jedini interes GS SBiH Mostar je normalan i jedinstven Grad Mostar

0

Gradski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Mostar ovim putem želi da pojasni građanima Mostara svoje učešće u razgovorima sa SDA, SBB, DF i BPS.

Jedini interes GS SBiH Mostar je normalan i jedinstven Grad Mostar. Želimo da Mostar prestane biti grad slučaj, želimo da se u gradu Mostaru, u svakom njegovom dijelu građani svih nacionalnosti osjećaju sigurno i želimo da građani Mostara dobiju sva moguća prava koja im zakonima i Ustavom pripadaju, a prije svega želimo da građanim dobiju pravo da biraju i budu birani. Želimo da Mostar ima vlast koja će građanima podnositi račun i koju će građani ocjenjivati i birati.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je u tom svjetlu i do sada bila dio svake inicijative koja je imala za cilj rješenje problema Mostara. Da podsjetimo, bili smo dio inicijative razgovora oko Mostara koje je vodio OHR, odazvali smo se pozivima nevladinih organizacija, bili smo dio razgovora 9 stranaka sa kojima smo tražili hitne izbore u gradu Mostaru. Nažalost sve te inicijative su se pokazale kao neuspješne, bez apsolutno ikakvih  rezultata po pitanju Mostara. U zadnje vrijeme nije bilo nikakvih inicijativa.

Poziv SDA smo doživjeli kao poziv da zajedno sa ostalim strankama učestvujemo u novoj inicijativi za rješenje problema Mostara. Ovim pozivom  je odato priznanje našim dugogodišnjim nastojanjima i stavovima po pitanju Mostara. Ovaj put je i SDA shvatila da za donošenje ključnih odluka oko Mostara konsultuje i druge stranke, koje je prepoznala kao patriotske i probosanske.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će se uvijek odazvati svim pozivima i razgovorima oko Mostara, podržat ćemo sve pozitivne procese i biti dio toga.

Žao nam je što se SDP i Naša Stranka nisu odazvale ovom pozivu.

Ovim putem demantujem natpise pojedinih medijada se radi o nekakvom bošnjačkom bloku. Ponavljamo da je SBiH stranka centra, čiji je cilj u budućnosti ujediniti sveprobosanske stranke, kao i sve ostale u Gradu Mostaru, koje zagovaraju jedinstven Grad Mostar i jedinstvenu BiH, što smo se o istom više puta i u medijima javno oglašavali.