parallax background

Hitno poništiti odluku poskupljenju premije zdravstvenog osiguranja

Novembar 16, 2017
Odbaciti aktualni proces i prijedloge izmjene izbornog zakona
Novembar 10, 2017
Presuda Mladiću dokaz zločina protiv BiH
Novembar 22, 2017

Kantonalno vijeće Stranke za BiH Tuzla poziva Vladu Tuzlanskog kantona i Ministra Zdravstva u Vladi TK-a da hitno poništi  sramnu odluku Upravnog odbora  ZZO TK-a o poskupljenju premije zdravstvenog osiguranja. Ovo je direktan atak na skromne budžete građana TK-a. Mi u Stranci za Bosnu i Hercegovinu tražimo da se sramna odluka Upravnog odbora ZZO TK odmah i bezuslovno povuče i da se utvrde odgovorni za donošenje ovakve odluke, te da se isti zbog socijalne neosjetljivosti smijene iz Upravnog odbora ove ustanove.

Na 41.  sjednici Skupštine TK iz devetog mjeseca 2017. godine, našle su se i izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a za 2017, a zbog povećanja prihoda u odnosu na plan.  Višak prihoda za oko 11 miliona KM su utopili u postojeći plan za 2016.godinu.  Ničim nije poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite osiguranika zbog značajnog povećanja prihoda, a u isto vrijeme smanjenja broja stanovnika-osiguranika. Otišlo se korak dalje, a to je da se poseglo za novim nametima prema građanima TK-a.

Očigledno je da zavod nije u funkciji osiguranika i da politika koja se trenutno vodi u Zavodu zdravstvenog osiguranja nije u interesu ni osiguranika ni zdravstvenih radnika. Zavod loše raspolaže sredstvima građana i u ime nas ništa ne čini da nam zdravstvena zaštita bude bolja i jeftinija. Također uporedo vidimo i nezadovoljstvo zdravstvenih radnika koji također upućuju na lošu raspodjelu i potrošnju sredstava ZZO.

11 miliona KM sredstava više u 2016. godini od plana prihoda je moglo riješiti probleme zdravstvenih radnika, osigurati osiguranicima bolji kvalitet zdravstvene zaštite, ukinuti i prethodnu odluku o plaćanju „markice“ i osigurati zdravstvenu zaštitu i većem dijelu trenutno osiguranih lica na TK-a.

Od Skupštine TK-a tražimo usklađivanje sa odlukom Parlamenta FBiH iz 2010. godine o utvrđivanju osnovnog  paketa zdravstvenih prava. Ovom odlukom su  obavezana  zakonodavna tijela kantona i vlade kantona, kantonalna ministarstva zdravstva, zavodi zdravstvenog osiguranja, kao i zdravstvene ustanove u Federaciji da usaglase svoje propise i akte sa odredbama ove Odluke u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke

Također da usaglase kantonalne odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Ovim se trebao riješiti početak primjene osnovnog paketa zdravstvenih prava za neosigurana lica i  osiguranjem sredstava u budžetima kantona i općina za ove namjene, kao i donošenjem Uputstva o uvjetima i načinu ostvarivanja prava neosiguranih lica na zdravstvenu zaštitu iz paketa zdravstvenih prava.

Press služba Stranke za BiH KV TK Tuzla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *