parallax background

Bosni Hercegovini prijete nove sankcije Energetske zajednice

Decembar 1, 2017
Tri inicijative Skupštini TK
Novembar 27, 2017
Reakcija Stranke za Bosnu i Hercegovinu povodom napada na Safeta Pilića u Kupresu
Decembar 2, 2017

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da su nedopustivi dosadašnji postupci entiteskih vlada kada je u pitanju donošenje zakonodavstva u oblasti energije i gasa na nivou Bosne i Hercegovine, koji su i bili povod sa sazivanje jučerašnjeg hitnog sastanka u Sekretarijatu energetske zajednice u Beču.

Neispunjavanjem preuzetih obaveza Energetske zajednice, osim novih sankcija Bosni i Hercegovini, doći će i do prepreka u razvoju energetskog sektora, a BiH će ostati bez značajnih sredstava koja treba dobiti broz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove, što u krajnjoj liniji šteti građanima BiH i energetskom sektoru koji gubi nekoliko desetina milona eura grant sredstava i povoljnih kredita.

Dužnosnici iz RS-a blokiranjem donošenja seta zakona u skladu sa EU energetskim paketom, na još jedan način pokušavaju oslabiti BiH i usporiti njen put ka Europskoj uniji.

Nedopustivo je da je u Bosni i Hercegovini, po ko zna koji put, uzrok nerješavanja bitnih ekonomskih pitanja, entitetsko previranje, koje u međunarodnim krugovima šteti ugledu Bosne i Hercegovine i usporava njen razvoj.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva entiteske vlade i Vijeće ministara BiH da usklade odredbe i ispune svoje obaveze i na taj način umanje već nanesene štetne posljedice po Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *